Kuldesjokk, men ikke prissjokk

Aldri før har det vært brukt mer strøm på Sørlandet enn i timen mellom 08.00 og 09.00 torsdag 21. januar. Med 20 minusgrader på Kjevik og nesten 30 minusgrader i innlandet, brukte sørlendingene mer enn 1,2 millioner kilowattimer i denne morgentimen. Kraftsystemet ble satt på en kraftig prøve, flere reservesystemer ble satt i drift og strømprisen føyk i været.

- Kulden varte imidlertid ikke lenge nok til å dra gjennomsnittsprisen på strøm for januar mye opp. Strømprisen i engrosmarkedet ble riktignok 8 øre høyere enn prisen i desember, men 0,7 øre lavere enn januar 2015, sier Andreas Myhre, direktør kraftforvaltning i LOS Energy.

Han forteller at den høye etterspørselen på strøm ble møtt med rekordhøy produksjon fra vannkraftprodusentene. Vannmagasinene i Norge har aldri før vært på høyere nivåer ved nyttår, og dermed var det en god grunn for å produsere mye strøm.

Strømforbruket på Sørlandet steg ellers med 4,6 prosent fra 2014 til 2015. Det viser data om strømforbruket til privatkundene som LOS har innhentet fra Agder Energi Nett. Størst var økningen i strømforbruket i Vest-Agder, der det økte med 5,2 prosent. I Aust-Agder økte strømforbruket med 3,8 prosent. Undersøkelsen viser at strømforbruk til privatkundene økte i alle 30 kommunene på Agder i 2015.

– Vær og temperatur påvirker strømforbruket. Det har vi sett nå i januar. Likevel er det grunn til å tro at strømprisen også er en forklaring på det økte strømforbruket. I 2015 hadde vi de laveste strømprisene på 15 år. Det har nok gjort at mange ikke har vært like bevisst å strømforbruket, sier Andreas Myhre.

Fant du ikke det du lette etter?