Lite nedbør og kulde påvirker strømprisen

Det tørre høstværet resulterte i lite påfyll i vannmagasinene, og det drev strømprisene opp. Nå i november har kulden medført økt strømforbruk, og nok et prishopp. I tillegg har prisøkning andre steder i Europa betydning for våre strømpriser.

- Prisnivået på strøm fremover vil naturlig nok stige. Hvor mye er fremdeles litt usikkert, men mye tyder på at strømprisene i vinter vil bli de høyeste vi har hatt på flere år, sier Andreas Myhre, direktør for krafthandel i LOS Energy. Han følger utviklingen i kraftmarkedet tett, og registrerer at kuldeperioden nå i november for alvor har satt fart i markedet.

- Prisnivået i det norske kraftmarkedet påvirkes av flere faktorer. Nedbør og temperatur er noe som fort gir utslag på kort sikt, men prisnivået henger også tett sammen med både det nordiske og europeiske markedet. Det er årsakene til at strømprisene er økt med over 40 prosent nå i høst, forteller Andreas Myhre.

Frankrike er i likhet med Norge avhengig av strøm for oppvarming. Der er det også kaldt nå. Høye kullpriser har ført til at strømprisene har steget kraftig den siste tiden, og forventes å være høye fremover. Prisøkningen i Frankrike sprer seg gjerne videre til Tyskland, og påvirker igjen prisnivået i Norden.

Fant du ikke det du lette etter?