Sjekkliste før du stenger hytta

For mange er tiden inne for å stenge ned hytta etter endt sesong. Det kan det være lurt å ta den en grundig sjekk før du forlater den. Det kan spare deg for ubehagelige overraskelser og mange bekymringer.

Her er noen ting du skal være oppmerksom på både utendørs og innendørs når du forlater fritidsboligen:

Hold treverket sunt
Hyttas ytre skal kunne klare vær med sol og regn, frost og snø, men det krever skikkelig beskyttelse. Slitasjen er størst på treverk som vinduer, dører og det utvendige panelet. Været går også til angrep på vinduskittet, spesielt på de nederste vannrette delene som skal motstå regnvann.

Frostsikring i hytta
Sprekker det et vannrør i løpet av vinteren, vil vannet fosse ut når det blir varmere i været. Står det på i flere uker uten at du vet det, kan skadene bli svært omfattende. Dette problemet unngår du dersom du har elektrisitet på hytta slik at du kan ha en ovn med termostat som kan holde «frostvakt». Har hytta ikke strøm, men innlagt vann, så sørg for å tappe vannet ut av vannrør, slik at du unngår skader.

Utlufting er godt
Unngå innestengt luft i hytta ved å la luftventiler stå åpne. La også innvendige dører stå åpne, og sørg for at skuffer, skap- og ev. kjøleskapdør står på gløtt. Har du peis eller vedovn på hytta, kan pipa brukes som utluftning. Den vil ofte suge luft ut av hytta.

Pass på hull i taket
Gå alltid over takbelegget når sommeren er over, selv om du ville ha oppdaget det hvis eventuelle skader er så store at det drypper vann gjennom taket. Gå over taket, og vær oppmerksom på sprø takpapp eller sprekker i takplatene. Sjekk også plata over pipa for utettheter.

Forebygg fuktskader
Høst og tidlig vår kan være regnfulle og fuktige. Det kan føre til at det dannes dugg på kalde flater i hytta når luftas kjølige nattetemperatur stiger om dagen. Elektronikk, vaskemaskin, papirer og annet som du vil holde tørt, kan beskyttes med en «fuktfjerner»

Gi tyven problemer
Det er vanskelig å sikre ei hytte helt mot tyver. Men du kan i alle fall unngå å ha verdier i den forlatte hytta, og du skal selvsagt ha gode låser i alle ytterdørene. Du gjør det enkelt for tyven hvis du har dørlåser og vindushasper som lett kan åpnes ved å knuse et vindu og stikke inn armen.

Husk frostvæske
Dersom du ikke har varme i det hele tatt på hytta om vinteren, må du frostsikre vann og avløp for å unngå stygge skader. Steng vannledningen, og tapp ut det siste vannet av alle rør ved å åpne kranene. Klosettskål og sluk i bad og vaskerom har vannlås som hindrer lukt fra kloakken. Husk å frostsikre disse.

Hold skadedyr ute
Skadedyr er først og fremst mus som kan komme inn gjennom selv de minste hull for å gå på jakt etter mat. Fjern alle matvarer for vinteren – også mel, gryn eller stearinlys som ei sulten mus gjerne gnager på, og sjekk hytta grundig for hull i for eksempel rister eller annet som kan gi adgang for skadedyr.

Kilde: Hytteavisen

Les også: Egen strømavtale tilpasset fritidsbolig

Fant du ikke det du lette etter?