Dette er delene i et solcelleanlegg

Solcellepanelene er selvfølgelig de viktigste elementene i et solcelleanlegg, men det er flere andre komponenter som må inngå for at anlegget skal kunne levere strøm til nettet.

I all hovedsak er et solcelleanlegg bygget opp av fem deler:

  • Festemateriell for å sikre panelene til taket
  • Solcellepaneler
  • Kabler for å koble solcellepanelene sammen
  • Inverter (vekselretter)
  • Elektrisk tilkobling til sikringsskapet

Festemateriellet som benyttes er tilrettelagt for hvert enkelt taktekke. Har du for eksempel takstein på taket benyttes det kroker som skrus fast i sløyfene under steinen. Fellesnevneren er at festemateriellet er laget og festes på en slik måte at taket er like tett som det var fra før.

Solcellene kobles sammen med kabler for å lage en sammenhengende streng, ofte slik at panelene er koblet sammen i serie. Fra panelene trekkes det deretter kabler ned fra taket og gjerne inn i huset til inverteren (også omtalt som vekselretteren).

I inverteren gjøres likestrøm fra solcellepanelene om til vekselstrøm, som er det vi bruker i stikkontaktene våre. Inverteren er innstilt slik at kravene fra nettselskapene til for eksempel spenningskvalitet og innmatingseffekt blir fulgt. Når man dimensjonerer et solcelleanlegg er det viktig å sørge for at inverteren passer til og er godt dimensjonert i forhold til solcellepanelene.

Fra vekselretteren trekkes det opp en vanlig strømledning inn til sikringsskapet, der inverteren får sin egen kurs med en egen sikring. Deretter er det bare å skru på anlegget og nyte selvprodusert, kortreist strøm med høy kvalitet!

LOS Solstrøm - spesialtilpasset strømavtale for deg som produserer strøm.

Fant du ikke det du lette etter?