Nå kommer solcelle-takstein

Det er mange grunner til å få seg solceller: Det er bra for miljøet, lommeboken og godt å vite at elbilen går på hjemmelaget strøm. Nå kommer et nytt argument: Det kan se fint ut på huset!

Nå kommer solceller som er integrert i taksteinsplater. Vår partner på solenergi, Otovo, kommer denne våren med solcelletakstein i svart glass, rød terracotta og grå skiferfarge. Taksteinene legges så de overlapper hverandre og fungerer samtidig som tak.

- Dette er et produkt som mange har etterspurt. Når det kommer til kost-nytte så er jo vanlige solcellepaneler den letteste måten å få billig strøm på, men med solcelletakstein slipper man å kjøpe et tak, så for mange kan det ende opp som en god investering, sier Andreas Thorsheim, daglig leder i Otovo.

Solid tak
- Solcelletaksteinen er ekstremt sterk, og er sertifisert for å tåle store snømengder og harde haglbyger. Taksteinene som ligger på solrike steder har solceller i seg, mens de som ligger i skyggen eller ut mot kantene på taket ser like ut, men vil være uten aktive solceller. Dermed betaler man bare for solceller som faktisk kommer til å levere strøm. På et vanlig saltak på Sørlandet eller Østlandet vil man kunne forvente en energiproduksjon på mellom 5.000 og 10.000 kilowattimer, forteller Thorsheim.

Betaler for seg selv
Hver dag solen skinner vil taket produsere energi som betaler ned taket ditt. I løpet av 25 år vil taket ha produsert energi verdt 200.000 kr. Solcelletaksteinen har 25 års ytelsesgaranti. Dette betyr at de er garantert å produsere over 80% av energien de produserte første dag også etter 25 år. Solcelletaksteinen er laget i herdet sikkerhetsglass og vil fungere som et tett og varig taktekke i 50 år eller mer. Taksteinen tåler en last på 1,5 tonn per kvadratmeter, og er laget for å tåle temperaturer mellom -40 og 85°C.

Fant du ikke det du lette etter?