Pene solceller?

Solceller blir stadig mer populært som en ren og billig energikilde. Men kan det bli pent?

For en huseier som vurderer å legge solcellepaneler på taket, er det selvfølgelig viktig at man blir fornøyd med utseendet.  Derfor er estetikk en sentral faktor når du skal planlegge solcelleanlegg.

Solceller kan monteres på tre måter:
- Oppå eksisterende taktekke noen centimeter over taksteinene eller takpappen
- På vinklede stativer på et flatt tak
- Integrert i taket som takstein

De to første er de vanligste og billigste løsningene. Det siste alternativet er det mange opplever som det peneste, samtidig som det også fjerner behovet for annet taktekke.
- På flate tak ser man ikke solcellene fra bakkeplan, så der handler det bare om å tilpasse anlegget for maksimal utnyttelse av solen som treffer bygget, forklarer Mette Rye-Larsen, prosjektleder i Otovo. Hun sier Otovo er opptatt av at solcellene skal passe best mulig inn i boligens arkitektur., og at i planleggingen av anlegg passer på å ivareta symmetri og proporsjoner.

- På skråtak blir det best å designe anlegget slik at solcelleanlegget får en symmetrisk form, for eksempel 6 paneler i lengden og fire i høyden, som dekker rundt 40 kvadratmeter stort rektangel og er en vanlig form på taket på en ordinær enebolig, sier Rye-Larsen.

Et godt planlagt og profesjonelt anlagt solcelleanlegg kan heve en bolig flere hakk, og erfaring fra USA og Tyskland viser at man øker boligverdien med 4-7 prosent med solceller på taket.

Nytt av året er at LOS og Otovo også tilbyr solcelletakstein. Dette er takstein som fungerer som tak, men i tillegg produserer energi. Les mer om solcelletakstein her.

Fant du ikke det du lette etter?