Populært med solstrøm

Interessen for solenergi i Norge er stor. I løpet av det siste året er kapasiteten firedoblet. Kostnadene har gått ned, og bevisstheten og kunnskapen om solenergi er økt.
Endre Sagedal på Flekkerøy utenfor Kristiansand er en av mange som nå starter produksjon av sin egen miljøvennlige strøm.

– Dette blir spennende, sier Endre Sagedal. Montørene har akkurat gjort seg ferdig med solcellepanelene på taket, og ute skinner sola fra nesten skyfri himmel. Nå er han klar til å bli sin egen energiprodusent. Som for mange andre boligeiere på Sørlandet var tiden fra vurdering av tilbudet på solceller til beslutning og bestilling ganske kort da LOS lanserte tilbud om solcelleanlegg i samarbeid med Otovo.

Ferdig pakke

– Jeg hadde vurdert solcelleanlegg, og da det kom tilbud om ferdig pakke der alt var inkludert, var beslutningen ikke så vanskelig. Solcelleanlegget er beregnet å kunne produsere ca. 5 000 kWh i året, og det kan jeg enten bruke selv, eller selge tilbake til LOS via plusskundeordningen. Jeg regner med at investeringen går i null etter ca. femten år, og deretter er det bare pluss, sier Endre Sagedal fornøyd. At solcelleanlegget bidrar til et bedre miljø var også viktig for valget.


Passivhus

Endre Sagedal er opptatt av å forvalte natur og miljø på en god måte. Da familien i 2011 flyttet inn i nytt hus på Flekkerøy, ble det i Sørlandets første passivhus. Huset var også landets første passivhus med hovedkonstruksjon i mur.

– Vi trives svært godt i huset, og det har fungert helt etter planen. På vaskerommet i husets første etasje står luft-til vannpumpe, med varmegjenvinner for ventilasjonsanlegget, og her kan jeg hele tiden følge med på temperatur og forbruk. Nå får den selskap av inverteren for solcelleanlegget på taket, og dermed skulle det meste være på plass. I garasjen står naturligvis elbilen og venter på solstrømmen, sier Endre Sagedal med et smil.

Fant du ikke det du lette etter?