Slik virker et solcelleanlegg

En solcelle fungerer slik at den omgjør energien i sollyset til elektrisk energi. Dette skjer helt av seg selv og uten noen form for påvirkning fra annet enn lyset som skinner på panelene.

Solcellene, som oftest er laget av et materiale som heter silisium, absorberer sollyset og genererer en elektrisk ladning. Denne ladningen kan utnyttes ved at solcellene har to sett metalliske ledere som fungerer som en positiv og negativ pol, akkurat som et batteri.

I et solcellepanel er mange solceller koblet sammen i serie, slik at spenningen som panelet leverer blir større. Solcellepanelet er også forseglet med glass og et laminat, slik at luft og fukt ikke skal påvirke solcellene over tid. En aluminiumsramme er også ofte brukt for at panelene skal bli mer robuste.

Spenningen som solcellene yter er ganske konstant så lenge de treffes av sollyset, men strømmen som de leverer er avhengig av intensiteten i lyset. Derfor er den elektriske effekten som et solcellepanel yter i stor grad avhengig av hvor sterkt lyset er, som igjen er avhengig av tiden på døgnet og året. Været påvirker de fleste av oss, solcellepanelene inkludert. Er det overskyet eller tåkete vil strømmen fra solcellepanelene bli lavere, og effekten de leverer synker. På morgenen og kvelden, når solen står lavt på himmelen, er også effekten fra solcellepanelene lavere enn den typisk er midt på dagen på sommeren.

LOS Solstrøm - spesialtilpasset strømavtale for deg som produserer strøm.

Fant du ikke det du lette etter?